Žene u sebi nose snagu lavice i srce srne

Žena može postići mnogo toga u životu, može nositi ogroman teret na svojim leđima i boriti se poput lavice za ono što voli. Ipak, i pored toga što može imati mnogo ljubavi, znanja, vrlina i snage, ona često nailazi na brojne osude i nerazumevanje.

Ma koliko god postigla, od nje se uvek očekuje još, i nikad nije dovoljno lepa, zgodna, pametna, odana, vredna… I taman kada joj se učini da savršeno balansira svojim životom, tu su uvek dežurni posmatrači da joj objasne da nije baš najbolja majka, supruga, ni ćerka, da nema dovoljno šminke ili da je ima previše, da je previše slobodna ili zatvorena itd…

Zbog svega toga nailazimo na more nezadovoljnih i zabrinutih ženskih osoba koje se neprestano pitaju gde greše i šta bi to trebalo da urade kako bi ispunile očekivanja drugih? Marljivo rade na poslu, vode brigu o kući, deci, druže se, sređuju i ponovo negde greše. Pa, možda je jedini pravi odgovor to da greše kada uopšte razmišljaju o tome šta misle drugi!

U životu je važno samo jedno – uhvatiti svoju sreću, a da pritom nikog drugog ne povredite. Ukoliko ste to ostvarili, nemate apsolutno nikakvog razloga za brigu. Dozvolite sebi da punim plućima uživate u poslu koji radite, da vaspitavate svoju decu onako kako vi smatrate da treba, da volite svog partnera najviše na svetu i da to nikada ne krijete, da raspremate svoju kuću onda kada vi to želite, oblačite se kako vam se sviđa, idete gde i kad hoćete… Ma, ugodite sebi najbolje što umete!

Imate pravo na to da rađate i ne rađate, da raspolažete sopstvenim novcem na svoj način, da plačete kad vam se plače, smejete se kad vam se smeje, da budete nenašminkane i našminkane, na štiklama ili u patikama… Niko vas ne može naterati da se ponašate onako kako vam nije prijatno.

Gde to piše da morate imati velike nalakirane nokte, upadljivu šminku, uvek isfeniranu kosu? Dopustite sebi da budete prirodne, nežne, neka vam, umesto šminke, osmeh krasi lice, budite i raščupane ako se vama tako sviđa. Isto tako idite u prodavnicu ujutru sa crvenim karminom na usnama i u elegantnoj haljni, ako se tako osećate lepo. Ne postoji okvir u koji se morate uklopiti!

Osmehujte se prolaznicima na ulici, budite i nežne i drske po potrebi, ne dozvolite da vas napadaju i omalovažavaju, budite u srećnom braku ili uživajte u svojoj samoći, izrazite svoje mišljenje kada god osećate da treba, ne skrivajte emocije, imajte petoro dece ili nemajte nijedno – izbor je vaš. I ko ima pravo šta da vam kaže? Niko drugi nije hodao u vašim cipelama, nosio se sa vašim patnjama, niti je gledao svet vašim očima.

Ne, nikada ne spuštajte pogled samo zato što ste drugačije, ne stidite se svog tela jer nije savršeno, niti svojih mana – jer ih svi drugi imaju. Sa ponosom nosite svaki višak kilograma koji imate, ne trudite se da prikrijete veliki nos, male grudi, krive noge ili tanke usne – to ste vi i baš takve ste prelepe. Svet je šarenolik i, baš poput njega, i mi smo takvi, različiti i nikada ne treba da se trudimo da budemo isti. Lepota je upravo u različitosti, u nesavršenstvu…

Svaka žena lepa je na svoj način i svaka žena ulepšava svet oko sebe na svoj način. Bilo da se ističe stasom, glasom, poslovnim dostignućima, znanjem, harizmom, osmehom, pokretom, bilo da je svetska zvezda ili požrtvovano radi održavajući svoje domaćinstvo – idealna je. Idealna za sebe, za ljude koji je vole, za one koji će je sresti i kojima će biti inspiracija… Za mnoge.

Žena je muza ne samo onda kada zbog nje nastaju najveća umetnička dela ili se vode ratovi, već i onda kada svojim primerom pokazuje drugima šta je humanost, plemenitost i dobrota, kada širi ljubav, ne mrzi i bezuslovno pruža pomoć. Žena ne treba ni pred kim ponizno da spušta glavu kada zna da je ispravno postupala u životu.

Ona ne zaslužuje ni povišen ton, ni šamar, ni reči uvrede. Ne zaslužuje ni prekor, ni osudu, ni to da drugi kopaju po njenim ranama nanoseći joj još veću bol. Da, uvek joj treba ponuditi pomoć jer joj je sigurno potrebna i ne, nikada je ne treba pitati zašto nije rađala, što se ugojila ili je preterano smršala, što se ne udaje, što se razvela, što se nije razvela nego je toliko dugo čekala?! Ne pridikujte joj za to što joj deca nose staro odelo, što nema svakog dana kuvano jelo za ručak, što je uvek sređena ili što nikad nije, što se posvetila poslu ili što se nije školovala… Možda su joj želje ostale neostvarene, verovatno bi radila drugačije da je umela, a možda baš voli da živi tako kako živi.

Žena može sve i za to nikome ne treba da se pravda, ima pravo na izbore, na želje i ciljeve i to joj niko ne može oduzeti. Ona nikada ne bi trebalo da plače zbog drugih, a mnogo puta su snažne, ostvarene žene lile suze zbog onih koji ih nisu vredni, zbog onih koji se ne trude da razumeju, onih koji napadaju, a i ne trude se da vide kako se ispod snažne površine krije krhko i nežno biće. Ne osuđujte žene, one u sebi nose snagu lavice i srce srne.


Autor: Bojana Krkeljić


www.pinterest.com