Žena je ženi drug

Taman posla! Reći će mnoge od vas. Ali kažem vam, da, iako je čovjek čovjeku vuk, žena je ženi drug. Priča uvijek ima dvije strane tako i ova. I ja sam imala tu nesreću da me u bunar gurnu žene. Da mi se smiju punkutoj čarapi. Da me sekretarica mrzi. Da me dečko vara sa ženom. I uzrok mnogih nevolja bile su mi žene. Ali iz istog tog bunara opet su me izvukle žene. Ne znam koji je razlog bio. Možda što žene vole da slušaju kada se nekome dogodi loše. Možda što vole da kritikuju i pametuju. Možda što je svaka od nas bar jednom bila na dnu nekog bunara.

Prva rečenica koju je Eva izustila kada je našla drugu ženu na svijetu bila je sigurno „A rekla sam ti, nisi me slušala!“. Prevarena sam bila ko zna koliko puta, ali i ta sa kojom me je varao sigurno je bar jednom bila u mojoj koži. Opet mi je nekako draže i to nego ona varijanta da me je prevario sa dečkom. Sa dečkima nikada ne znaš na čemu si. Mislim na prijateljstva. Ako je zgodan kad tad zaljubit ćeš se u njega, a ako je ružan zaljubit će se u tebe. Ako je gej i ružan biće ljubomoran, a ako je gej i zgodan imat ćeš noćne more da će ti zavesti dečka. Zato su mi draža ženska prijateljstva. Iako mogu da budu neizvjesna sigurna sam da imate bar jedno, jednu, za koju možete reći da vam je drug.

Ja ih imam više. Jedna me je godinama pokušavala udati za svog brata, na kraju smo odustale od te ideje jer realno i ona je shvatila da nije bio za mene. Druga mi je radila natalnu i predlagala da idemo vračarama po čini za ljubav. Treća mi je kupovala sexy rublje, umjetne trepuške i govorila da ja moram biti alfa, šta god to značilo. Različite su ali u jednoj stvari su iste. U isto vrijeme znaju da izgovore čuvenu rečenicu „Rekla sam ti a nisi me slušala!“. I ne znam šta bih bez njih. I kada pogledam sa dna bunara vidim gore njihove znatiželjne poglede i konopac koji drže i puštaju mi ga. Sve smo mi iste. Jesmo. Žene smo. I sve smo ili prevarene ili one sa kojima nas varaju. A nema tu puno razlike, i zbog jednog i drugog osjećaš se loše. Bitno je samo da imaš jednu, dvije ili tri koje će ti spustiti konopac i reći čuvenu rečenicu i koje će čak i kada ti pukne čarapa reći da si alfa, ili u očaju razraditi plan kako otići do Nepala po čini za ljubav.

Ma u kakvoj nevolji da se nađeš nađe se tu i jedna žena koja ti kaže da je znala i da je i ona prošla kroz isto. Zato žena je ženi drug, u nevolji koju stvore zajednički neprijatelji.


Piše: Luna Hodžić ◊ Izvor fotografije: Hulton Archive/Getty Images