Vodič za brucoše: Visoka škola elektrotehnike i računarstva strukovnih studija (VIŠER)

U dosadašnjim tekstovima rubrike “Vodič za brucoše” uz vašu pomoć osvrnuli smo se na studiranje na različitim fakultetima u zemlji. Ipak, fakultet nije jedina opcija koja se nudi svršenom srednjoškolcu – tu su i visoke škole. Ako vas zanima kakve su opšte razlike između akademskih i strukovnih studija i studiranja na fakultetu i visokoj školi, evo jednog teksta koji ovo prilično lepo i jasno objašnjava.
Mi vam danas otkrivamo kako izgleda studirati na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva strukovnih studija, a u tome nam je pomogao Dragoljub Marjanović, student specijalističkih studija na smeru Računarska tehnika, Sigurnost informaciono komunikacionih sistema.

Osnovne studije na VIŠER-u traju šest semestara, odnosno tri godine, i za to vreme treba da savladate deset ispita po godini. Specijalističke studije traju dva semestra ili godinu dana, i donose vam još sedam ispita. VIŠER nudi nekoliko smerova: Računarska tehnika, Nove računarske tehnologije, Automatika i sistemi upravljanja vozilima, Nove energetske tehnologije, Elektronika i telekomunikacije, Audio i video tehnologije, Elektronsko poslovanje.  A ako vam treba još dodatnih informacija, možete ih naći na sajtu www.viser.edu.rs.

Koje su dobre strane studiranja na VIŠER-u?


“Stručni profesori u većini bitnih predmeta, dobro osmišljene vežbe i generalno ceo sistem školovanja. Radi se na tome da se studenti postave u situacije sa kojima će se u praksi susretati. Asistenti su uglavnom ljubazni, otvoreni za pitanja i predusretljivi. Vežbe se rade na računarima, ispiti takođe, nema programiranja na papiru. Većina ispita se može položiti preko predispitnih obaveza, predavanja ni na jednom  kursu nisu obavezna. Postoje i studije drugog stepena, specijalističke, sa nekoliko smerova. U planu je i strukovni master.

Škola mnogo ulaže u opremu, u poslednjih nekoliko godina rade i na tome da nastavni kadar, asistenti i demonstratori budu ljudi koji imaju značajno znanje i iskustvo. Postoji i mogućnost studiranja na daljinu na smeru Nove računarske tehnologije. Laboratorije i kabineti za vežbe su savremeno opremljeni. Škola sarađuje sa raznim kompanijama, te u okviru škole postoje ECDL test centar, CISCO centar, gde se održavaju Microsoft ECDL i CISCO kursevi, na koje studenti škole imaju popust. Moodle sistem za elektronsko učenje (na daljinu) je vrlo funkcionalan i dobro organizovan, kao i sajt škole.”

Šta bi se ovoj visokoj školi moglo zameriti?


“Prijemni ispit je prost i lak, te za budžet odlučuju mahom bodovi iz srednje škole. Broj upisanih redovno premašuje upisne kvote na pojedinim smerovima, te na nekim predavanjima ume da bude gužva, naročito u prvoj godini, pogotovo na obaveznim ispitima i onim ”lakšim”. Školarina je previsoka (120.000 RSD za većinu smerova, ide i do 150.000), čak i kad se ogromna ulaganja uzmu u obzir. Opet, za razliku od većine visokoškolskih ustanova i fakulteta, bar donekle imate predstavu za šta dajete pare. Skupi su i praktikumi (≈2.000 RSD), prijave ispita (dve besplatne, svaka sledeća 1.000 RSD)…”

Predrasude i stereotipi ne zaobilaze skoro nijedan fakultet, pa ni visoke škole. A prema iskustvu našeg sagovornika, student VIŠER-a često će slušati rečenice poput: ”Školica, koja je razlika od srednje?”, ”Jesi ti sad programer?”, ”Kako inženjer a nije fakultet?”…

A šta i kako nakon diplomiranja?


“Pošto je izbornost predmeta velika (ima svega nekoliko obaveznih za tri godine osnovnih studija), možete se baviti programiranjem, računarskim mrežama, kriptografijom, virtuelizacijom, bazama podataka, administracijom sistema… Široka lepeza potencijalnih zanimanja, u zavisnosti od interesovanja. Šanse za zaposlenje su dobre,  budući da je IT sektor u pitanju, mada uvek bolje šanse imaju studenti ETF-a, FON-a, FTN-a.”

Zašto (ne) postati student VIŠER-a?


Na osnovu iskustva našeg sagovornika, ukoliko vas zanima oblast elektrotehnike i računarstva, nećete progrešiti ako upišete ovu visoku školu. Ovde se može dosta toga naučiti, i to na pravi način, kako biste to znanje sutra mogli direktno da primenite i produbite. Pritom, diploma je ”priznata” i škola je cenjena. Ko želi da studira elektrotehniku, a nije siguran da može da diplomira na ETF-u, ovo je pravi izbor za njega.


Najlepše hvala Dragoljubu što je podelio sa nama svoja studentska iskustva. Ako i vi želite da pomognete budućim studentima u izboru fakulteta ili visoke škole, pišite nam na e-mail adresu redakcija.outloud@gmail.com!