Uvod u cimerologiju

Ima studenata kojima nekim čudom pođe za rukom da čitav studentski život provedu u suživotu sa istim ljudima. Ima i onih drugih, koji, svojom voljom ili sticajem okolnosti, na kraju studiranja mogu da napišu knjigu, ili makar zbirku priča, o različitim cimerima ili cimerkama sa kojima su u proteklim godinama delili domske sobe. Šta je od navedenog bolje, praktičnije ili zanimljivije, ostaje na vama da procenite. A mi vam danas donosimo mali popis različitih tipova cimerki na koje u predstojećim studentskim godinama možete da naletite, ako do sada već niste. 🙂

Duh cimerka

S vremena na vreme zapitate se da li ona uopšte leže da spava, da li dodiruje pod kada hoda ili se kreće dobro prikrivenom levitacijom, i u ekstremnim slučajevima, da li uopšte postoji. Ne čujete je kada ujutru ustaje i kuva kafu, ni kada se oblači i ide na faks; ne odaje se ikakvim zvucima kada se kasno noću (ili ujutru) vraća iz grada; ako je i uhvatite kako ustaje ili kako leže, dešava se da je u sobi ne vidite ceo božji dan. Naravno, gde je bila, šta je radila – vrlo verovatno nećete saznati, jer duh cimerka ume da bude i prilično tajanstvena. Ako niste preterano druželjubiva osoba, a pritom cenite mir, tišinu i dobar i ničim ometan san, ova cimerka sigurno će vam biti jedna od omiljenih: ako i ne bude često tu za vas da vas nasmeje, sasluša i(li) zabavi, vođena idejom da je smrtni greh probuditi osobu koja spava ili zagovarati nekoga ko čita (nebitno da li je u pitanju roman ili ispitna literatura), omogućiće vam sasvim pristojan i spokojan život u domskoj sobi.

„Jednom se živi“ cimerka

Niko nije svesniji od nje da je život samo jedan, da mladost ne traje predugo, i da treba maksimalno i kvalitetno iskoristiti svaki raspoloživi trenutak. I u tom cilju, ona kao nekakvom magijom uspeva da postigne sve – da redovno posećuje predavanja, bude odličan student, pojavi se na svakoj žurci na koju je pozvana (naravno, perfektno doterana i našminkana), kafeniše sa prijateljicama, ljubaviše sa momkom, opušta se uz jogu/zumbu/teretanu/neku drugu aktivnost koja joj pomaže da tako fantastično izgleda.

Pri svemu tome, gotovo je nemoguće uhvatiti trenutak kada je umorna, bezvoljna ili mrzovoljna, jer neidentifikovani izvor iz koga crpi energiju kao da nema kraja. Najveća greška koju možete učiniti – upoređivati se sa njom i nabijati sebi kompleks niže vrednosti jer, koliko god se trudili, ne uspevate da postignete stepen organizacije i raznovrsnosti životnih sadržaja koje ima ona. Možda bi bilo korisno da prihvatite da jednostavno ne možemo svi biti takvi; a ipak, s druge strane, nije naodmet ni da od nje naučite neki koristan trik ili dopustite da vam otvori vrata nekog potencijalno novog interesovanja.

„Love is in the air“ cimerka

Verovatno takođe vođena parolom „jednom se živi“, ova cimerka usmerava njeno tumačenje u nešto drugačijem pravcu – koji vodi do starosti u kojoj ne samo da se neće bojati da će umreti nevina, već će se, ako je pamćenje bude služilo, živo sećati svog burnog ljubavnog života i momaka i ljubavnika čija su imena zapisana u podebljem tefteru radi lakše evidencije. Čega se pribojavati? Svakako, mladića koji ispuštaju čudne zvuke u vašoj sobi, hodniku i(li) kupatilu, i činjenice da zbog toga često nećete imati pristup sopstvenoj sobi, moraćete da najavljujete svoj skori dolazak sms porukom ili nećete smeti da u svoj životni prostor uđete bez kucanja, iz straha da ne ugledate nešto zbog čega ćete zauvek oslepeti. Kako izaći na kraj s njom? Ne dozvolite joj da vas teroriše. Prazna soba svakome je potrebna s vremena na vreme, ali sve ima svoje granice, i niste bezobrazni ako se pobunite zbog prelaženja istih.

„(Malo) sutra ću“ cimerka

Ona nipošto nije loša osoba. Štaviše, verovatno će vam biti i veoma draga. Ali, vremenom ćete se navići na scene u kojima učenje za ispit odlaže od jutra do sutra, jer ujutru je rano i još joj se spava, popodne slabo pamti jer vari ručak, a uveče je već loše svetlo, a i verovatno bi bilo bolje ranije leći, pa ustati sutra u sedam i početi sa radom od ranog jutra.

Naravno, jedini koje će probuditi zvonjava alarma u sedam bićete vi i, ako je imate, treća cimerka. Na šta obratiti pažnju? Ne dozvolite da vas povuče sa sobom. Letargični i loše organizovani ljudi često lakše asimiluju one „prosečne“, čak bez ikakve lične želje i truda, nego obrnuto. Ako želite i možete, probajte da vi povučete nju – makar to podrazumevalo polivanje ‘ladnom vodom nakon što alarm odzvoni do kraja i secanje u čitaonicu za ruke i noge. 🙂

„Da se lakše opere, da bude još čistije“ cimerka

Ona briše prašinu sa svih teško dostupnih ćoškova u sobi; ona riba pod dok ne zasija kao u reklami za „Mr. Proper“, ili u slučaju postojanja tepiha, nije joj teško da sama dovlači usisivač od portira; ona revnosno pegla – posteljinu, čarape, gaće, peškire. I radi to svaki dan. Ponekad i više puta dnevno. S vremena na vreme, sumnjate da i vas prska sredstvom za čišćenje stakla i glanca vas kad čvrsto zaspite. Šta vi tu možete? Možete da pokušate da joj objasnite da u samoj prirodi sobe u studentskom domu nije da bude apotekarski čista, i da su pokušaji da se dati prostor steriliše prilično nepotrebni i uzaludni. Ipak, ne garantujemo da ćete uspeti. Jedino što vam preostaje je da je prihvatite i zavolite takvu kakva je, makar se i dalje držali svojih principa i verovanja da se ne umire od malo prašnjavih polica i (pre)dugo neopranih šoljica za kafu. I po mogućnosti, da uspostavite dogovor zasebnog kupovanja tečnosti za suđe i sličnih higijenskih potrepština, jer će količine ovih sredstava koje su vama uobičajene i one koje ona troši biti u odnosu jedan prema beskonačno.

The Cimerka

Ne sreće se često, i zato, ako vas posluži sreća da naletite baš na nju, uživajte i čuvajte je. I tačnije, čuvajte se međusobno – jer ako je ona The Cimerka za vas, budite sigurni da ste i vi to za nju.

Prepoznaćete je po tome što sa njom sve ide glatko: bez bilo kakvog napora i truda, imaćete uvek o čemu da pričate i nekako ćete prirodno uvek biti tu jedna za drugu; neće biti potrebe za nekom naročitom organizacijom i sobnim pravilima, jer ako vam se navike, želje i ideje i ne poklapaju idealno, svakako se skladno dopunjuju; uz nju se nikada nećete osetiti na bilo koji način oštećeno, zapostavljeno, uvređeno, besno; godinama kasnije, brinućete o njoj i misliti na nju i kad se dugo ne čujete, a svaki ponovni susret nosiće rizik da se obe budalasto rasplačete – od sreće što se opet vidite posle sto godina.


Izvor fotografija: pixabay.com, www.healthmates.com.au, pexels.com