Trka s vremenom

Još odmalena ste svesni činjenice da dan traje 24 sata. Ipak, tek kada uđete u ulogu studenta koji za vreme ispitnog roka često ne zna da li prvo da uči, da spava, da jede, ili da se pokrije ćebetom preko glave i proklinje dan kada je rešio da upiše fakultet, shvatite koliko je dan zapravo kratak i često nedovoljan da u njega stane izvršenje svih planiranih aktivnosti.

Možda ne možete da zaustavite vreme, ali pomoću nekih malih trikova, možete pokušati da ga stignete i idete ukorak s njim.

Razbudite se kafom.

Bez obzira na polemike o koristi i(li) štetnosti crnog napitka, kafa je nezaobilazni deo svakodnevice gotovo svakog studenta, i naročito onog ko ulaže sve svoje snage da ne zaspi nad ispitnom literaturom. Spadate li možda među one koji ujutru uglavnom nemaju vremena da je natenane skuvaju i sačekaju da se prohladi da bi profunkcionisali pre odlaska na predavanja?

Evo jedne cake koju sam pokupila od bivše cimerke, i nadam se da je nije patentirala i da neću snositi krivičnu odgovornost ako je podelim sa javnošću. Skuvajte kafu u samo malo vode, recimo u polovini uobičajene doze, a kada je nalijete u šolju, jednostavno dolijte hladnu vodu do željene količine. Promešate, i dobili ste instant prohlađenu kafu koju možete odmah da pijete a da ne sagorite sluzokožu jezika. Ok, kafa jeste malo bljutavija od regularne, ali vreme ste uštedeli – a nekad prosto ne možete imati sve. 🙂

Iskoristite produktivno svaki trenutak.

Možda vam se čini da u nekim trenucima nema svrhe započinjati neki posao jer ga nećete dovršiti – ali, posmatrajte stvari na drugi način. Zašto biste se bez cilja vrzmali po sobi dok, recimo, čekate da vam provri voda za malopre pomenutu kafu, ako za to vreme možete da uradite nešto korisno: na primer, da pređete bar deo ispitnog pitanja. Pa čak i ako pročitate i podvučete pola strane, i to je nešto: pola strane po pola strane, i preći ćete jedan deo gradiva, a da to manje-više niste ni primetili.

Na isti način možete da ukradete vreme i dok čekate da stigne bus, voz ili koje drugo prevozno sredstvo. I ne, čitanje i učenje u ovakvim momentima nije štreberski – samo je praktično! Ako imate zaista mnogo posla, pomoći će vam da ga završite; ako ga i nemate toliko, oslobodiće vam neki drugi vremenski termin, koji se da iskoristiti za druge, zanimljivije aktivnosti.

Odreknite se virtuelnog života.

Koliko vam se puta desilo da sednete za kompjuter “samo da vidite šta ima na Fejsu”, i u narednom trenutku shvatite da već dva sata premotavate naslovnu stranu izučavajući tuđe veštine šminkanja i sposobnost mačaka da lete? Ukratko – ako nešto ima moć da vas hipnotiše i oduzme vam vreme koje vam ionako već manjka, najbolje je da to nešto (bar privremeno) ne postoji.

Deaktivacija profila na društvenim mrežama oduzeće vam par minuta, a i sami ćete se začuditi koliko će vam se dodatnog vremena otvoriti kada ne budete mogli da ga trošite na često beskorisno skrolovanje Fejsbukove početne strane.

Svratite u pekaru.

Svima nam je poznato koliko redovi u menzi mogu da budu dugi i iscrpljujući za prazan stomak, a kada znate da vam do ispita preostaje sve manji broj sati, umeju da se čine i kilometrima dugački. Ako već odokativno možete da zaključite da vas od toplog obroka deli minimum pola sata, jednostavno zaobiđite red i skoknite do obližnje pekare.

Naravno, majke i bake sigurno će coktati i brinuti što se loše hranite, ali ćete vi koliko-toliko uštedeti na vremenu, i sigurno nećete umreti ako dan ili dva umesto sarme i salate jedete paštetu i pitice sa sirom.

Otkrijte gde vam vreme curi.

Razmislite gde to nepotrebno trošite vreme koje nemate – da li vam se proveravanje mejla redovno pretvara u “još samo ovaj klip” na Youtube-u, da li vodite bezrazložno duge telefonske razgovore čija se suština može svesti na par minuta, ili se pak tuširate pola sata jer vas jednostavno mrzi da žurite.

Nije naodmet napraviti popis aktivnosti koje vam kradu vreme, a onda ih krajnje nemilosrdno redukovati ili izbaciti sa dnevnog reda. Čak i ako se ukaže potreba da se lišite neke voljene, ali u datom trenutku ne preko potrebne zanimacije, ne oklevajte – biće prilike da je nadoknadite.

I na kraju, ako ste tek na početku trke, teško dolazite do daha i čini vam se da nikada nećete sustići vreme, ne zaboravite jednu važnu stvar – kondicija se stiče. 🙂 U nadi da su vam naši saveti bar malo bili od koristi, želimo vam uspešnu trku!