Štreberske motivacije

Divno vreme novogodišnjih i božićnih praznika, kada se studentski mozak u toplini porodičnog doma odmara od… pa, svega, neumitno prolazi – i ustupa mesto povratku u amfiteatre i januarskom ispitnom roku. Znamo da nije lako vratiti se u radnu atmosferu nakon višednevnog (ili višenedeljnog) lenčarenja i uživanja u slobodi, i da je studentu kog još uvek drži praznično raspoloženje prilično teško da se prikuje za stolicu u čitaonici i skoncentriše na ispitnu literaturu.

Da li je moguće da se, dok vam pogled luta kroz prozor umesto kroz ispitna pitanja i radije biste bili bilo gde, samo ne uz knjigu, ipak motivišete da zaista prionete na učenje? Pa, uvek možete da probate – a načina je raznih.

Sistem nagrade i kazne

Sigurno se sećate kako su vam, kada ste bili mali, obećavali da će vam kupiti veliku čokoladu ako budete dobri i poslušni, ili vam pretili prutićem ako opet napravite neku brljotinu. Možda je ispitni rok dobar trenutak da ovaj sistem primenite sami na sebe – jednostavno, odredite sebi nagradu za dobro obavljen posao u jednom danu ili dužem vremenskom periodu, odnosno kaznu ukoliko ne ispunite plan rada koji ste predvideli.

Obećajte sebi da ćete se, ako danas pređete toliko i toliko strana, uveče častiti velikom šoljom tople čokolade ili bonus epizodom omiljene serije; ili da ćete, ako položite ispit, konačno kupiti one pantalone koje gledate već mesec dana, otići na koncert omiljenog benda ili jednostavno priuštiti sebi dva dana dugotrajnog i kvalitetnog sna. S druge strane, ne oklevajte  da se kaznite za vreme koje ste izgubili dok ste proučavali mrlju na zidu umesto ispitnog pitanja i kolkokvijum koji ste pali samo zato što ste bili lenji – zabranite sebi izlazak kome ste se dugo radovali, odreknite se omiljenih slatkiša na nedelju dana, lišite se interneta ili nečeg drugog što vam donosi zabavu i zadovoljstvo.

Možda deluje surovo, ali ako ima efekta, znači da ipak nije toliko loše. Za dugoročnije planove možete da napravite i spisak: spisak stvari kojima biste hteli da se počastite ako budete bili dobar štreber, ali i onih kojima ćete se kazniti ako to ne budete. Držite ga na nekom vidnom mestu kao motivacioni podsetnik, a što da ne i u knjizi, kao obeleživač stranica. Naravno, za ovakav poduhvat biće vam potreban karakter, no, nije li ovo baš sjajna prilika da ga ojačate? Osim toga, ako su vas do pre nekoliko meseci vaspitavali i disciplinovali roditelji, studentsko doba je pravo vreme da počnete da se vaspitavate sami.

Kreativne pauze

Kvalitetna pauza takođe vam može biti dobra motivacija za učenje – što zbog toga što za vreme pauze možete sasvim solidno napuniti baterije i krenuti novom snagom u borbu sa gradivom, što zato što ćete se sadržajnoj i kreativno isplaniranoj pauzi unapred radovati, pa ćete samim tim biti motivisani da ubrzate učenje i manje zverate kroz prozor. Brza šetnja po komšiluku (naročito u aktuelno doba ‘ladnoća) sigurno će vam razbistriti misli i povratiti koncentraciju; skakanje po sobi uz muziku i pevanje na dezodorans ili četku za kosu smanjiće vam nataloženi stres i poboljšati raspoloženje (u društvu cimera/cimerke dejstvo je zagarantovano); jedna (ali stvarno samo jedna) epizoda omiljene komedije će vas nasmejati čak i ako vam se do pre pet minuta plakalo nad ispitnim pitanjima i, nadamo se, dati vam elana da ponovo prionete na posao.

Pokušajte da sa nekim dragim sapatnikom iz čitaonice isplanirate zajedničku pauzu kao nagradu za, recimo, dva sata stvarno kvalitetnog učenja: bez obzira na to da li ćete skoknuti do obližnje slatke kuće po kilo čokoladnih bananica ili odvojiti pola sata za šmekanje docimera/docimerki u hodniku, bićete orniji da radite ako znate da vas uskoro čeka kratak, ali kvalitetan predah. 🙂

Motivacione poruke

Mnogi studenti vole da u vreme ispitnog roka (i ne samo tad) ulepšavaju svoje zidove i police motivacionim porukama. Papirići na kojima ćete ispisati omiljene citate ili poruke koje upućujete sami sebi ne samo što će vam razveseliti sobu, već vam mogu biti i od koristi za održavanje optimizma i volje za rad. Svaki put kada klonete duhom i osetite da vam je dosta svega, a obaveza i učenja pogotovo, bacite pogled na neku od šarenih ceduljica na zidu – i setite se da ste vredni i pametni, da imate dobre i važne ciljeve, da je uspeh na samo par koraka od vas, i pre svega, da vi to možete.

Želimo vam dobru motivaciju, još bolju koncentraciju, i uspešan ispitni rok! 🙂