Snjeguljica

Subota daleke 1958. Te noći došla je moja majka Marta u bolnicu. Sve je ukazivalo da je porod već počeo. Noć je bila hladna, jasno se vidjela svaka zvijezda na crnom nebeskom svodu. Tek napadao snijeg pretvorio je cijelo mjesto u predivnu bajku. Mjesečeva svjetlost bacala je zrake na tek napadao snijeg koji se svjetlucao kao skupocjeni dijamant. U bolnici se osjećao neki mir.

Odmah poslije ponoći prebačena je u porodiljsku sobu. Porod je počeo u deset do jedan poslije ponoći i završio se tačno u jedan sat. Pošto se porod završio tako brzo i bez nekih komplikacija, Marta je još uvijek puna energije mogla uživati punim plućima u tek rođenoj kćerkici. Zavjese na prozorima su bile otvorene, snijeg je prestao padati. Kristalno jasna noć obavila je uspavani grad, koji se Marti činio još ljepši nego kada je tek došla u bolnicu. Sve je odisalo nekom čistotom i sjajem.

,,Toliko sam bila srećna u tom momentu sa tobom, mila kćeri’’, znala je često poslije spominjati, ,,nikakav bol nisam osjećala, a ti si bila divno dijete. Imala si tamnu kosicu, koja je uokvirivala malo okruglo lice. Bila si bajka, te noći bila si moja Snjeguljica.’’

Marta je ostala još par dana u bolnici kako je to tada bio običaj. Uvijek je rado pričala o mom rođenju i noći punoj snijega i neke posebne magije. Imala je odmah dovoljno mlijeka za mene, što se nije moglo reći i za druge majke. Jedna tek porođena majka zamolila je Martu da podoji i njenog sina. U momentu dvije novorođene bebe uživale su u mlijeku koje im je curilo niz grlo. Kada se vratila kući, pomagala joj je majka jedno vrijeme u kućnim poslovima.

,,Nije da je trebalo’’, uvijek je govorila, ,,ti si bila mirna beba i ja sam mogla sve to sama završiti.’’

Mladi otac Branimir bio je u oblacima kada mu se rodila kćerka i tada je rekao svojoj ženi:

,,Marta, ti možeš odlučiti koje ćemo dati ime našoj kćerci. Jesi li već nešto smislila? Koje ime se tebi sviđa?’’

,,Nisam razmišljala i nemam ideje’’, rekla je Marta, ,,hajde kaži ti!’’

,,Ne, ne, ne dolazi u obzir, ti moraš odlučiti’’, odgovorio je moj otac brzo. Martina majka se tada umiješala:

,,Bebica se rodila u jednoj predivnoj zimskoj noći. Marta, i sama si rekla da te podsjećala na Snjeguljicu i tu divnu bijeinu magične noći. Zašto joj ne date ime vezana za čarobnu bijelu zimu? Na primjer Blanka. Blanka je ime koje asocira na zimu i na snijeg, simbol snježne bjeline.”

I tako sam ja dobila ime tog snježnog decembra 1958. godine.


Autor: Nada Golić


weheartit.com