Sara Jovanović: “Trud i rad će se uvek isplatiti”


Razgovarala Milica Stanisavljević ◊ Fotografije: Filip Šobot, Bojana Janjić, privatna arhiva

Veliki broj studenata u Srbiji žali se na činjenicu da zbog obaveza na fakultetu nemaju vremena da se posvete praktičnom usavršavanju, volontiranju i drugim aktivnostima koje bi im značajno olakšale potragu za poslom nakon što fakultet završe. Da stvar bude gora, često su fakultetske obaveze samo izgovor i opravdanje za pasivnost. Međutim, dok neko ne uspeva ni da se razbudi za predavanje i koncentriše se na gradivo, nekome su predavanja i ispiti samo jedna u moru stavki koje se svakodnevno nalaze na listi stvari koje treba obaviti.

Naš Outlouder nedelje je dvadesetdvogodišnja studentkinja ekonomije koja pored brojnih fakultetskih obaveza nalazi vremena i za usavršavanje u mnogim drugim sferama. Ona je čist primer da se sve može kad se hoće, da je disciplina ključ uspeha, i da, ako se dobro organizujete, ništa ne mora da ispašta. Kako se bori sa svim svojim obavezama, šta je motiviše i ko je inspiriše za naš magazin otkriva Sara Jovanović, studentkinja, novinarka, voditeljka, PR studentske organizacije Ekof Media Group i COSMO ambasadorka.

Saro, za sam početak, kako bi se u par rečenica predstavila nekome ko te ne zna?

Studentkinja sam Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na smeru Marketing. Moja velika ljubav je i televizija. Svoje prvo televizijsko iskustvo stekla sam sa 14 godina, a sada radim kao novinar i voditelj na Srpskoj naučnoj televiziji. Takođe sam i PR studentske organizacije Ekof Media Group.

Pasionirani sam ljubitelj magazina, knjiga, mode, obožavam konje.

Veliki perfekcionista, večiti sanjar i romantik.

Sve sam vam otkrila. 🙂

Student si Ekonomskog fakulteta, ali ti to ne smeta da se usavršavaš i u oblastima koje nisu direktno povezane sa ekonomijom. Da li su studije ekonomije, PR i voditeljstvo kompatibilni? Da li u budućnosti sebe vidiš kao uspešnog ekonomistu ili TV lice?

Ekonomija je nešto što nas svakodnevno okružuje i ima zaista široku primenu, što je i jedan od glavnih razloga zbog kojih sam se odlučila za studije ekonomije. Smatram da je jako bitno da je razumemo i koristimo njena pravila, čime god da se bavimo, tako da mi u velikoj meri ta znanja znače i za ostala zanimanja.

Za sada mi ovaj spoj zanimanja savršeno odgovara, a što se tiče budućnosti svakako da bih volela da bude nešto iz ovih oblasti, a šta konkretno videćemo.

Najvažnije je da u tom poslu uživam i budem zadovoljna.

Kako je došlo do tvog angažovanja na Srpskoj Naučnoj Televiziji i koliko ti ovo iskustvo znači?

Prošlog leta sam mesec i po dana provela na praksi na televiziji N1, gde sam zaista stekla ogromno iskustvo od vrhunskih profesionalaca u svetu novinarstva. Odmah po završenoj praksi videla sam konkurs za nova lica Srpske naučne televizije i prijavila se. Tako je sve počelo. Zahvalila bih se direktoru i glavnom uredniku televizije Živojinu Petroviću na ukazanoj šansi i poverenju. Velika je privilegija biti deo televizije koja promoviše prave vrednosti, a iskustvo koje sam stekla je zaista neprocenjivo.

U studiju Srpske Naučne Televizije ugostila si brojne talentovane, ambiciozne i ljude uspešne u  najrazličitijim sferama. Koji je od tih razgovora na tebe ostavio najjači utisak i najviše te inspirisao?

Pored stečenog iskustva, upravo su ti kontakti i poznanstva najveća vrednost bavljenja ovim poslom. Tokom godinu dana rada, ugostila sam preko pedeset sjajnih ljudi, i niko od njih nije bez razloga pozvan u naš studio. Svaka priča je posebna za sebe, i od svakog gosta sam naučila nešto novo i dodatno se inspirisala.

Kada bih izdvojila šta mene lično najviše inspiriše, to su svakako mladi ljudi koji vredno rade na ostvarenju svojih snova i stvaraju neki bolji svet za sve nas. Nikola Cvejin, Nikola Tepić, Darko Mandić, Andrej Josifovski, Thiago Ferreira, Zoja Kukić, Zorica Sofilj, Danijela Veselinović – samo su neki od mojih sagovornika.

Pored novinarsko-voditeljskog posla i studiranja, znamo da si i PR studentske organizacije EKOF Media Group. Kada govorimo o studentskim organizacijama, svesni smo da se najčešće radi o volonterskom radu i to već na početku odbija mlade ljude jer materijalna korist ne postoji. Kako bi ti približila našim čitaocima važnost angažovanja u studentskim organizacijama i šta je tebe motivisalo da se priključiš jednoj ovakvoj organizaciji?

Svoje iskustvo u organizaciji Ekof Media Group izdvojila bih kao zaista dragoceno. To je sjajan tim mladih i ambicioznih ljudi, i za nas granice ne postoje. Ja sam član EMG-a još od prve godine studija, a primarna motivacija je bila sticanje praktičnog iskustva, kao i da vidim šta je ono u čemu sam najbolja.

Svim mladim ljudima bih najiskrenije preporučila da se tokom studija angažuju u nekoj od studentskih organizacija, jer građenje naše karijere počinje još tada. Kontakti i iskustvo koje steknemo tom prilikom biće od velikog značaja po završetku studija, a to je nešto što ima veću vrednost u poređenju sa bilo čime što je materijalno. Trud i rad će se uvek isplatiti.

Pored svega navedenog, takođe si izabrana i za jednu od Cosmo ambasadorki za 2015/16. godinu. Kako je tekao proces sticanja ove laskave titule, šta ona podrazumeva i šta tebi lično znači?

Cosmopolitan je jedan od mojih omiljenih magazina, tako da sam konkurs za COSMO ambasadorku prihvatila kao neki novi izazov.

COSMO je posvećen mladim devojkama koje znaju šta hoće i hrabro idu ka tome, i uz COSMO smo uvek informisane o modi, lepoti, zdravlju, lifestyle-u. Takođe, veliku pažnju poklanjaju generaciji milenijalaca i karijeri, tako da mi je čast što sam odabrana da budem jedna od 12 devojaka koje će predstavljati ovaj magazin na raznim događajima koje organizuju. Dokazujemo da dame vladaju svetom, i da mogu, pored uspešne karijere, biti uspešne i u ostalim sferama života.

S obzirom na veliki broj obaveza koje imaš usled svoje svestranosti, pretpostavljam da nemaš previše slobodnog vremena. Kako izgleda jedan tvoj radni dan, a kako najradije provodiš slobodne trenutke? Postoji li nešto što „ispašta“? 🙂

Obaveza jeste mnogo, ali tada i najbolje funkcionišem. Najvažnija je dobra organizacija, da se odrede prioriteti i  uspostavi neki balans.

Kreiranje jedne emisije uglavnom podrazumeva nalaženje gostiju, poziv i dogovor za gostovanje, zatim snimanje i, na kraju, montaža, dok moje angažovanje u okviru organizacije Ekof Media Group čine sastanci sa predstavnicima vodećih kompanija, rad na novim projektima i najava naših projekata u medijima. Naravno, uz sve to treba uklopiti i predavanja na fakultetu.

Sve što radim mnogo volim i uživam u tome, i to mi je najvažnije. Kada imam slobodnog vremena volim da čitam, odem u pozorište, izađem sa društvom, prošetam, putujem, radim na svom neformalnom obrazovanju. Svakako mi najviše prija društvo moje porodice i prijatelja, i to su najdragoceniji trenuci.

S obzirom na to da studiram fakultet koji zahteva konstantan i naporan rad, desi se da on ispašta ponekad. Kada sam u obavezama, ne stignem baš uvek da učim redovno, pa se trudim da tokom ispitnog roka kampanjski sve nadoknadim. To nekada urodi plodom, nekada ne, ali onda shvatim da moram ozbiljnije da pristupim spremanju određenog ispita.

Jednom prilikom si izjavila da je suština života znati šta od njega želiš. Da li ti već sada znaš šta želiš od života ili to još uvek otkrivaš?

Svakako da imam neke svoje ciljeve i zamišljen put kojim želim da idem, smatram da je to jako važno. S obzirom na to da sam još mlada i da tek počinjem da gradim svoju karijeru, svakodnevno mi se šire neki novi vidici, stvaraju nove šanse i mogućnosti, pružaju razne prilike, tako da sve jasnije znam gde želim da stignem, pa i ako se desi da nekada skrenem sa puta, znaću kako da se vratim na pravi.

Naposletku, da li je lakše odgovarati na pitanja ili postavljati ih drugima? 🙂

U suštini, kao novinar sam navikla da ih postavljam, kao PR da odgovaram na njih, tako da sam naviknuta i na jedno na drugo, ali istakla bih da sam uživala dok sam odgovarala na ova odlična pitanja, i čast mi je što sam odabrana za Outlouder-a ove nedelje.

Veliki pozdrav za sve vaše čitaoce! 🙂