Praznina

Gledaš me. Gledam i ja tebe. Pogledi su nam ledeni, tupi, bezizražajni. Baš onakvi kakvi samo mogu biti pogledi dvoje ljudi koji su se nekada silno voleli, a onda tu ljubav odbacili.

Po prvi put, nakon toliko vremena, stojimo tako blizu jedno drugog, a nikada dalji nismo bili. I čudno je! Zaista je neopisivo čudno gledati te pravo u oči bez žudnje, sreće, ljubavi, bez ijedne pozitivne emocije…

Nema više ustreptalosti srca, zaljubljenih osmeha i trčanja u zagrljaj. Ostala je samo praznina! A ta praznina je tako ogromna da se čini kao da je između nas čitava vasiona, duboki ponor bez dna, kroz koji možeš samo da padaš i padaš i da nikada ne dodirneš tlo.

Na trenutak mi se učinilo da sanjam, da si samo utvara u noći, ali ne. To si zaista bio ti i zaista smo stajali tako jedno prekoputa trugog, gledajući se nemo i ne progovarajući nijednu reč. Nije bilo ni reči, ni dodira, ni uzdaha, nije bilo čak ni besa, nostalgije i želje.

Stajali smo tako dugo, kao dva stranca, onako kako samo mogu da budu strani dvoje koji se tako dobro poznaju. Prazni pogledi neumorno su bili upereni jedan u drugi, srca su kucala umereno, drhtaji tela su izostali.

Samo je praznina između nas sve više rasla kako je odmicalo vreme. Poput ambisa koji nikada ne možemo preći, poput dva sveta između kojih su porušeni svi mostovi, ona se širila i udaljavala nas. 

I tu videsmo šta je to život i kako se sve za trenutak okrene. Jer, nekada smo jedno drugom bili sve, nekada smo crveneli dok smo se gledali i stidljivo skretali poglede, nekada smo se i pri slučajnim susretima dugi, dugo grlili, nekada usne nisu želele da nam se razdvoje… A sada, sada smo toliki stranci da nam se ne prepoznaju ni pogledi, ni usne, ni ruke.

Telo više ne prepoznaje telo sa kojim se nekada stapalo u jedno, koža se više ne ježi od želje za tvojim dodirom. Praznina koja se rodila između nas izbrisala je sve što je nekada bilo, ubila je svaku emociju i sada samo gledamo jedno kroz drugo, tražeći pogledom neke nove oči i srcem neku novu ljubav.


Autor: Bojana Krkeljić


wallpapersafari.com