Nikad nisam bila tvoje Pile, pile

Zaboraviću grube reči. Teška nedostajanja. Surova napuštanja i bolna razočaranja.

Neću zaboraviti način na koji si me ljubio. Način na koji si puštao poljupce da se slivaju niz moja ramena. Način na koji si me obuhvatao oko struka. Ne zaboravljam one koji su me jednom želeli.

Ne izgovaraj da ti značim. Ja sam od onih koje pamte sve. Ne izgovaraj reči koje si nekada sa lakoćom prećutkivao, a sad naviru u naletu koji ti ne umeš da kontrolišeš. Ne želim da znam koliko ti je stalo, jer osećam da je meni stalo mnogo više. Ne želim da znam da si se vezao, jer takvi kao što si ti to rade retko, ali kada se jednom dogodi – nije bezazleno. Nisam bila tvoj hir. A ti nisi bio moj izbor. Još uvek nisam uspela da definišem šta si mi bio. Znam samo jedno: da sam mogla da biram, nikada ne bih izabrala tebe. Ne podnosim egocentrike.

Mislim da ti je u životu falilo ljubavi. Da ti je bila pružena, ne bi mogao biti tako bezobziran. Guši me dim sećanja na tebe. Omamljuje me i uspavljuje. Šetaš samouvereno kroz moje snove. Plašim se da se život ne poigra sa nama i dodeli nam za saputnike ljude koji nisu u stanju da drže korak sa našim ambicijama.

Nisam ja bila tvoje Pile, pile. Vešto sam se pretvarala da umem da te razumem. Sada sa osmehom plaćam skupe cehove jeftine lakovernosti. Da bi sve dao za mene. Da sam ti od svih važnija. Hajde samo večeras da se ne lažemo. Jutro ću ti dopustiti da mi uništiš, ali noć ti ne dam.

Sinoć nisam mogla da zaspim. Čula sam te dok si pričao o meni. Neko je sa druge strane telefonske žice slušao o tome koliko sam ti važna. Telefonske žice su se naslušale priča o tvojoj vernosti. Samo sam ja ostala gluva za tvoje laži o tome da ništa ne kriješ. Ti možda ne kriješ. Ali krije tvoj pogled. Tvoj pokret rukom. Krije tvoj govor tela. Nikada i nisam krivila tebe. Krivim tvoje uzdahe. Tvoje oči. Tvoje pokrete. Tvoj glas. Tvoje ćutanje. Tvoje prisustvo. To nisi ti.

Ne, ja nisam bila tvoje Pile, pile. Samo sam testirala tvoju moć opažanja. Sposobnost percepcije. Da vidiš ono što nije tako očigledno. Da intuitivno osetiš da nije istina sve što je izgovoreno. Da reči ponekad ne kazuju ono što zaista mislimo. Nikad nisam bila tvoje Pile, pile. Samo sam ti dopuštala da veruješ da sam ti bezgranično verovala.

Najzad sam čula priznanje. Iznenadio te je moj osmeh koji je govorio da odavno znam. Sve što si mi uradio, ja sam tebi uradila mnogo ranije. Ali ti to nisi umeo da naslutiš. A slutnja je temelj ljubavi.

Nikad nisam bila tvoje Pile, pile. Samo sam negovala jednu iluziju o ljubavi koja može prevazići sve prepreke. Naposletku, iluziju stvaramo radi sreće. Ne možemo zameriti jedno drugom što smo poželeli da budemo srećni. A to što smo se pogrešno izabrali, to i nije bio naš izbor. Nesvesne odluke ne može nam niko uzeti za zlo.

Ipak, nikad nisam bila tvoje Pile, pile. Previše je davanja bilo potrebno. Nisam navikla na to.

Nikad nisam bila tvoje Pile, pile. Zašto me nikad nisi nazvao pravim imenom?


Autor: Tijana Katić ◊ Izvor fotografije: favim.com