Nekako s proleća, Novi Sad

U nadi da će proleće i leto makar još neko vreme postojati kao regularna godišnja doba, prošlog četvrtka upoznali smo vas sa nekim od omiljenih studentskih lokacija za večernje sedeljke na otvorenom u Nišu. Danas idemo dalje na sever, i zaustavljamo se u Novom Sadu. Gde provesti prijatne večeri na (ponekad uslovno rečeno) svežem vazduhu i odmoriti mozak i dušu od predavanja i (pred)ispitnih obaveza? Evo nekih predloga. 🙂

Kampus

Oni koji u Novom Sadu tek planiraju da studiraju trebalo bi da imaju na umu da je jedan od centara oko kojih će se uglavnom vrteti njihov studentski život Univerzitetski kampus: šira lokacija na kojoj su smešteni fakulteti, menza i dva studentska doma – „Veljko Vlahović“ i „Slobodan Bajić“, koji su po standardima kvaliteta na nešto nižem nivou od „elitnijih“ domova, uglavnom smeštenih malo podalje od centra.

Ipak, možda su u domovima „sa više zvezdica“ uslovi za život prefinjeniji i nema kupatila koja dele po dve i po četiri sobe, ali ispred „Bajića“ i „Vlahovića“ je ekipa. 😀 I baš zato što se u međuprostoru ovih dvaju domova (koji je zapravo neka vrsta parkića) okupljaju studenti željni druženja i večernjeg opuštanja, ovde često gostuje i studentarija koja u pomenutim domovima ne stanuje. Gajbe piva i raspevani studenti koji se oslobađaju stresa sa fakulteta redovan su prizor koji ovde možete videti – a ne sumnjamo ni da ćete mu se rado i pridružiti.

Katolička porta

Prostor iza katoličke crkve na novosadskom Trgu slobode (koja se, ako vam nekad zatreba za neki kviz, zapravo zove Crkva Imena Marijinog) poznato je okupljalište mladih u dugim prolećnim i letnjim noćima. Teško da će vam poći za rukom da uveče prođete lepim popločanim prostorom sa fontanom u sredini, a da pritom ne morate da se probijate kroz grupe mladih (uglavnom rokera, metalaca, pankera i sličnih prijatelja) koji sasvim opušteno ćaskaju i pijuckaju u stojećim i sedećim položajima na celom raspoloživom prostoru (sedenje na stepenicama i direktno na ladnome betonu nije nikakva neuobičajena pojava).

Ako me pamćenje dobro služi, pored muzike sa telefona i gitara, ovde se povremeno može naleteti i na poneku živu svirku na otvorenom. U svakom slučaju, mesto na kome uvek možete naići na zanimljive nove ljude i pronaći kutak pod vedrim nebom za sebe i sopstveno društvo.

Dunavski park

Bez obzira na to da li ćete ga zvati Dunávski sa lokalnim akcentom na a, ili uporno insistirati na tome da je jedini pravi naglasak na u, Dunavski park u centru Novog Sada je mesto koje osvaja lepotom i mirom. Zelenilo, jezerce, klupice, prostor za šetnju… Ako ste park posetili jednom, nesumnjivo ćete poželeti da se vratite opet. I iako je fino prošetati se njime i u večernjim časovima, ovo je mesto (makar meni) ipak nekako primamljivije danju – ukradete neko ćebence ili posteljinu iz doma, napunite ranac nekom hranom i pićancetom, pokupite kolegu/drugaricu/docimere… I pravac Dunavski. U toplo kasnoprolećno popodne ili predveče, ništa lepše od izležavanja u travi u dobrom društvu, uz muziku i cerekanje bez povoda.

Ono što u Novom Sadu ume da ostavi utisak je osećaj da je, nekako, ovde sve prirodno i normalno. I ako će vas negde drugde, naročito u nekom manjem mestu, dok u nekom parkiću rasprostirete ćebe lokalne babe gledati kao da ste se na njega upravo prizemljili s Marsa i iz glave vam vire zelene antene, ovde to nije slučaj – pa tako u zelenilu Dunavskog parka potpuno opušteno možete čitati knjigu ili se izležavati u travi i u duetu, triu ili nekoj drugoj postavci pevušiti omiljene hitove uz plejlistu sa telefona.

Ako su vam parkovi i slična okupljališta tesni – široko vam polje dunavskog keja. 🙂 Bez obzira na to da li preferirate da veče provedete u romantičnom zagrljaju momka/devojke, sa nekoliko najbližih prijatelja ili u povećoj grupi kolega ili domskih sustanara, zvezdano nebo, odsjaj meseca na površini Dunava, pogled na svetla Petrovaradina i prostor na koji možete da spustite zadnjice su sve što vam treba za uživanje. A za poseban ugođaj – javna tajna je da se u letnjim mesecima ulaz na gradsku plažu kraj Mosta slobode, tzv. Štrand, naplaćuje samo do 22h (ili je makar tako bilo do pre par godina). Ako vam je draži intimniji ambijent (mada je opet teško da i u ovo doba nećete naići na bar još nekoliko posetilaca plaže), pored Dunava se možete opustiti i u ležaljkama i kraj noću krajnje nepotrebnih, ali za atmosferu ipak zanimljivih suncobrana.

Kupinovo vino na akciji, ulaz na Štrand džabe xD

Gde god odlučili da provedete prijatne večeri, blago prohladne noći i, eventualno, dočekate izlazak sunca, studentski provod pod otvorenim nebom iznad Novog Sada verovatno ćete, godinama kasnije, pamtiti po iskrenim osmesima i (na divan način) čudnom spokoju koji ovaj grad nosi. Ako ste se ovde već zatekli, iskoristite priliku da uživate onoliko koliko je to moguće – a za spavanje će se već naći vremena. 🙂


Ako i vi želite da podelite sa nama priču o omiljenim okupljalištima omladine u vašem studentskom gradu, pišite nam na e-mail adresu redakcija.outloud@gmail.com!