Kako sam nadmudrila Djeda Mraza

Ako mislite da Djed Mraz radi samo u decembru, varate se. Mislim, gdje je to moguće imati posao samo u jednom mjesecu u godini. Zato sam mu ja poslala pismo u februaru. Bilo je to samo da provjerim je li otišao na godišnji, ali sam se iznenadila dobivši ono što sam mu u pismu tražila. Ne moram govoriti da je želja bila opipljiva i ostvariva. Onda sam opet u martu poželjela nešto. Opet se spustio kroz dimnjak i ostavio traženi poklon. Zabavljala me činjenica da sam jedina koja mu piše i koja zna za njega i u proljeće. Pomislila sam da bih mogla poželjeti i nešto veće. Pa sam mu tražila da mi pošalje muškarca, markantnog, zgodnog, ozbiljnog, šarmantnog. Iznenadila sam se kada se nakon par dana u mom životu pojavio isti. I sve se činilo savršenim sa mojim poklonom dok nisam shvatila da sam u pismu zaboravila dodati i ono „savršenog“. Brzinski sam poslala ispravku, spakirala u koverat i poslala. I dok sam grickala nokte, i razmišljala za koliko pismo može da stigne na njegovu adresu, cijeli se svemir udružio da mi pomogne. Baš kao u dječijim filmovima, vjetar je nosio moje pismo do gnjezda ptice koje je preuzela i nosila kroz šumu i kada joj je ispalo iz kljuna vjeverica ga je zgrabila i nastavila dalje, predala ga vuku, ovaj lisici i sve dok pismo nije stiglo na adresu. Čak su i medvjeda probudili da i on pomogne. Međutim, umjesto ispravke dobila sam odgovor u koverti u kojoj mi je Djed Mraz lično napisao kako su svi iz tvornice za popravku igrački na godišnjem i da nema ko popraviti mog muškarca i ako želim da mi pošalje novog. Napisala sam odgovor u kojem sam mu dodala i ono „savršenog“ i još neke osobine kojih sam se sjetila, i još jednu želju u post scriptumu „I da, Djedice, želim u njega i da se zaljubim!“
I ljeto se zaista činilo bajkovito. Ja sam bila sretna, a Djedica je konačno mogao da se spremi i ode na odmor. Sve dok mi opet i na ovom poklonu nešto nije zasmetalo. Opet sam mu poslala pismo. I opet je stigao odgovor:
„Zbog tebe sam uzeo i bolovanje i neplaćeno i zamrzio svoj posao! Ti si najnezahvalnija djevojčica! Ako u tvom pismu u decembru ne bude konkretnih i ostvarivih želja, daću otkaz!
LP,
Djed Mraz“
I šta mi je preostalo drugo nego da sačekam decembar i napišem konkretne želje:

„Santa baby, just slip a Sable under the tree for me;
Been an awful good girl, Santa baby,
So hurry down the chimney tonight

Santa baby, a ’54 convertible too, light blue;
I’ll wait up for you, dear; Santa baby,
So hurry down the chimney tonight.

Think of all the fun I’ve missed;
Think of all the fellas that I haven’t kissed;
Next year I could be just as good… if you check off my Christmas list

Santa baby, I want a yacht and really that’s not a lot;
Been an angel all year; Santa baby,
So hurry down the chimney tonight.

Santa honey, one little thing I really do need…
The deed… to a platinum mine, Santa baby,
So hurry down the chimney tonight.

Santa cutie, and fill my stocking with the duplex and checks;
Sign your ‘X’ on the line, Santa cutie,
and hurry down the chimney tonight.

Come and trim my Christmas tree with some decorations bought at Tiffany;
I really do believe in you;
Let’s see if you believe in me…

Santa baby, forgot to mention one little thing… A ring…
I don’t mean on the phone; Santa baby,
So hurry down the chimney tonight

Hurry down the chimney tonight
Hurry, tonight!“


Autor: Luna Hodžić