Kada poželiš da odrasteš

Kada jednom shvatiš da počinje da te guši ovaj mali grad, ovi mali ljudi, kada poželiš da osvaneš u nekoj svetskoj metropoli koja asocira na lude besane noći i ostvarenje snova, ili na filmove šezdesetih, na dame sa čipkanim rukavicama i punđama, ženstveno prekrštenim nogama i otmenim manirima… Kada poželiš da odrasteš i odeš što dalje odavde, neka to bude nedelja uveče između porodične večere i čitanja omiljene knjige. Zabeleži svoju želju u dnevniku koji je baš tu, iznad tog rada koji sutra konačno treba da predaš, i gledaj kako će proći samo par epizoda omiljene serije, nekoliko šetnji tim malim gradom sa tim malim ljudima, nekoliko rođendana i par prijateljstava dok se ne pojaviš na velikoj terasi na kojoj zveckaju čaše, na kojoj se devojke kikoću u grupicama, na kojoj ti konobar sada služi umesto mame, hranu i komplimente, a ti mu se, znaš, samo nasmeješ i blago klimneš glavom.

Gledaj kako tatin broj u telefonu više nije prvi na biranju,a  i telefon je odavno promenjen… Gledaj kako su ti najbolje drugarice sada dame u dugim haljinama sličnim onoj sa tvoje mature, samo daleko skupljim. Gledaj ih sve redom nasmejane,a retko srećne. Slušaj tu iritantnu plavušu sa crnim sakoom preko ramena kako priča o poslovnim planovima, svojoj deci koja su, naravno, “najbolji đaci u razredu”, o putovanjima na koja je išla sa mužem. Njegova ruka u njenoj loše će prekriti njihovu jučerašnju svađu. Zagledana u zagasitu boju vina, shvatićeš da je prebrzo prošlo vreme. Prerasla si knjigu koju si čitala, neko je pojeo tvoje parče torte, porodičnu kuću ste odavno prodali za mnogo manje novca od onog koliko tebi vredi… Mama nije hitra kao ranije. Bolesna je i stara… Mnoge stvari zaboravlja, a nekada je pamtila za obe. Zaplakaćeš i neće ti biti žao te skupe maskare. Poželećeš da vratiš vreme kada ti je rad koji treba da predaš bio najveći problem.
Proći će i ova noć. I još puno njih.
Ti ćeš putovati. Živeti. Rađati. Trošiti novac. Sanjati. Voleti. Bićeš slobodna, ali zauvek zarobljena. Zarobljena u sećanju na nedelju uveče između porodične večere i čitanja omiljene knjige.


Autor: Milica Đurišić ◊ Izvor fotografije: favim.com