Istine i predrasude o domskom životu

Iako većina nekadašnjih domaca svoj život u studentskom domu pamti kao neprocenjivo i nezaboravno iskustvo, dosta je i sadašnjih i budućih studenata koji od ulaska u dom zaziru. Kao i o svemu, i o domskom životu postoje brojne priče i zablude, koje će svakog plašljivijeg brucoša lako odvratiti od pomisli da se smesti u dom.

Ukoliko se i vi još uvek dvoumite da li da naredne godine konkurišete za dom i jedete u menzi, ili da se ipak držite sigurnosti stana i zaliha mamine kuhinje, ovom prilikom samo za vas sumiramo i pokušavamo da razbijemo neke od najčešćih predrasuda o životu u studentskim domovima.

Studentski domovi su trošne i štrokave barake.

Iako nije retkost da ljudi koji nikada nisu ušli u studentski dom zamišljaju da su u pitanju prljave zgrade u kojima vas sa plafona zasipa malter, na slavini teče mutna voda, a federi iz dušeka vam probadaju bubrege dok spavate, realna slika i nije baš takva. Uslovi za život u studentskim domovima variraju od pristojnih do prilično dobrih: svi domovi imaju internet, nameštaj je uglavnom nov, sobe se kreče (a ako niste zadovoljni i imate finog upravnika doma, možete da prekrečite i sami 🙂 ), a i pored toga što nisu previše prostrane, u sobama imate sasvim dovoljno mesta da skućite sve svoje knjige, odeću i ostale sitnice. Koliko će vam soba biti čista i uredna, zavisi od vas samih – ali ono što dom sam po sebi pruža je na sasvim solidnom nivou.

U studentskom domu je nemoguće učiti.

Studentski dom je mesto u kome žurka traje 24/7, a od neprestane glasne muzike i urlanja pijanih studenata ne možete ni da čujete sopstvene misli, a kamoli da se skoncentrišete na učenje (predrasuda vrlo verovatno potkrepljena slikom raspusnog studentskog života na koledžu koju često serviraju američke tinejdž komedije). Da, domovi nisu poznati po tome što u njima vlada grobljanska tišina (mada, verovali ili ne, postoje i oni u kojima je prilično tiho i mirno). Ipak, zabluda je da će vas useljenje u dom samo po sebi osuditi na padanje godine – uslovi za učenje postoje, a na vama je kako ćete im se i koliko prilagoditi. Od svake žurke uvek možete pobeći u čitaonicu, a svaku buku prigušiti čepićima za uši, te život u domu neće od vas neminovno napraviti lošeg studenta.

Studentski dom je leglo bluda i nemorala.

Studenti pušteni s lanca i lišeni budnog roditeljskog oka u studentskom domu se prepuštaju nepromišljenom i razbludnom životu. Okej, svaki dom ima poneku stanarku koja je poznata po slobodnijim shvatanjima , kao i stanara koji važi za domskog zavodnika. U domu, takođe, ima i parova, koji će povremeno iskoristiti prednosti prazne domske sobe. Ali ovo nikako ne znači da je studentski dom kupleraj i da u njemu “poštena deca” nemaju šta da traže. Kao i u svakoj običnoj zgradi u kojoj ima mladih ljudi, i ovde se život odvija po nekim sasvim prirodnim zakonima mladosti – a ulazak u dom kao takav sigurno vas neće “iskvariti” i napraviti od vas žensku lakog morala ili probisveta (ako to već niste bili pre ulaska u dom, ili ako sami ne želite da se razvijete u tom pravcu).

U studentskoj menzi nema šta da se jede.

Bucmaste tetkice iz ogromnih kazana u plastične tanjire sipaju ohlađene splačine nedefinisane boje i ukusa – jedna je od varijanti slike koja se najpre stvori u glavi nekoga ko nikada nije seo za sto studentske menze. O hrani u menzi predrasude su brojne – da nije ukusna, da je izbor hrane loš, da je sumnjivog kvaliteta, da se od onoga što se služi ne možete najesti, da se uvek servira jedno te isto… A realnost je sledeća: ono što bi se menzi moglo zameriti jesu često dugački redovi i činjenica da će vam i odeća i duša mirisati na menzu još dugo nakon što je napustite. Ali je zato izbor hrane, ako dođete na vreme, sasvim zadovoljavajući, i uvek možete da birate između više jela; neće vam manjkati ni salata, voća i slatkiša, a ukoliko postite ili imate neke druge prehrambene prohteve, najverovatnije će vam biti udovoljeno. Od porcije koju dobijete teško možete ostati gladni – a ako vam je želudac baš toliko velikog kapaciteta, uvek možete uzeti još jedan ručak.

Čini li vam se studentski dom još uvek groznim mestom za život? Ako ne verujete nama, uverite se sami. Ako i nismo bili u pravu – još jedno iskustvo više škoditi vam neće. 🙂

Izvor fotografije: najstudent.com