Burger i ljubav

– Jesi znala da singl život može da te ubije brže nego gojaznost? – pitala sam je čitajući vest koja se ničim izazvana baškarila po mom fidu – Zasnovano na naučnoj studiji, molim lepo.
– Sjajno – rekla je – idem da budem debela.
– Mislim da mašiš koncept, treba da ideš da nađeš partnera. – objasnila sam.
– Kakvog partnera?
– Stalnog.
– Za ples?
– Za život.

Nije rekla da sam najmanje pozvana da pričam o izboru stalnog partnera za život i bila sam joj zahvalna na tome.
Nije rekla ni da imam dvadeset šest godina i drugarice koje se vere, venčavaju i rađaju decu, i bila sam joj zahvalna i na tome.
Nije rekla ni da nikad neću naučiti da izaberem čoveka za sebe i da ću večito juriti neke probleme, i tek na tome sam joj bila posebno zahvalna.

Jer ja, recimo, imam taj problem – mnogo sam spora.
Meni treba nekih petnaest minuta da pojedem burger i nekih godinu i po dana da shvatim da neko nije za mene.
Treba mi petnaest minuta da ukapiram da je neko skot i godinu i po dana da prestanem da tražim nešto dobro u njemu.
Treba mi petnaest minuta da nekog oteram u đavola i godinu i po dana da prerazmišljavam o tome.
Treba mi petnaest minuta da dignem ruke od čipsa i piva i godinu i po dana da shvatim da nije dovoljno dići ruke na jedan dan.

I nisam sigurna kako se to uklapa u računicu kojom singl život ubija pre nego gojaznost, ali volim da verujem da je sasvim okej kad u tom vremenu, između petnaest minuta i godinu i po dana, dozvoliš sebi da pogrešiš, odustaneš, razbiješ se i sastaviš.
Volim da verujem da je sasvim okej kad u istom tom vremenu probaš da nađeš sebe, izgubiš se, pa se opet tražiš. Singl ili u paru, čia puding ili pljeskavica – zavisi od čega ti se umire (ili živi!).

I volim da verujem da je sasvim okej kad odrasli deo tebe nema dovoljno argumenata da natera dete u tebi da biraš ono što je najbolje za tebe umesto onoga što želiš.

Jer, ako se budemo silili da svi budemo ozbiljni, zdravo hranjeni i pametno venčani – ko će da voli, pohuje piletinu i đuska sam na kiši?

I kako ćemo onda saznati
da li gojaznost
ubija sporije od singl života?