Bermudski trougao

Postoje mjesta na Plavoj planeti koja nisu ucrtana ni na jednoj geografskoj niti nautičkoj karti, a ipak je svima poznat zvuk njihovog imena.

Bermudski trougao…

Te riječi su se skotrljale gotovo nečujno s mojih usana prvi put kad mi se pogled zapleo u tvoje ruke. Istog časa sam znala da sva poznata pravila prestaju da važe, i da me nosi nevidljiva struja koje se plašim a ne želim da joj se oduprem. Kompas u mojim grudima otad prepoznaje samo jedan pravac. Magnet na njemu poludi ako se okrene u nekom drugom smjeru. Privlači ga samo tvoj osmijeh.

Ljudi od nauke osporavaju dramatično dejstvo Trokuta, sumnjaju u istinitost pripovijedanja, ne vjeruju svjedočanstvima prestravljenih a zadivljenih mornara. Sve sumnje nestaju pod mojim đonovima, dok u par koraka koji me dijele od tebe tvoje vijeđe postaju moj dan i moja noć. To što će nas zauvijek vezati ne vidim kao što vidim ptice, ljude i stijene. Ne čujem kao muziku. Ne osjetim kao studen ili vrelinu. Ali opet, tu je, kao sve to skupa, i još puta beskraj.

Sjetila sam se mističnih vibracija, podvodnih vulkana, džinovskih pijavica od morske vode i vjetra, kad me vrtlog tvog glasa pomjerio s tla i vinuo oko svih meridijana i paralela. Po njima su moje ruke crtale svoju mapu zagrljaja, tijesnu za sve što je bilo dosad, taman samo za tvoje dodire. U pređi te čipke od zamišljenih niti umreženih preko planete postoji pukotina.

Bermudski trougao…

Uprkos nauci i razumu, uprkos ljudima koji su odslužili svoje dane na Plavoj planeti a oči im se nisu nagledale čuda, uprkos sumnji i strahu koji svaku čaroliju unaprijed osuđuju na progonstvo, sasvim je sigurno-valjalo je vjerovati u legende. Postoji mjesto u svima nama na kom logika prestaje da važi. Život ima svoj kurs mimo naših planova i volje. Mjesto koje čeka znak i šifru koja bi ga otključala, i pustila bajku u svakodnevicu.

Moje traganje je završilo tvojim imenom,
u magičnoj luci gdje snivaju zanesene lađe,
predajem ti sidro, jedra i ovo napuklo srce,
nek’ ti se nađe.


Autor: Darija Marković ◊ Izvor fotografije: pinterest.com